יום שלישי, 22 בדצמבר 2009

דו"חות חברה

כל חברה בישראל גם בעיר חולון מחויבת בהגשת דו"חות כספיים מדי שנה או רבעון, בין אם הינה פרטית או ציבורית. מחויבות זו נובעת מכוח חוקים כגון חוק החברות, פק' מס הכנסה, חוק לניירות ערך וכו'. הדו"חות הכספיים כוללים דו"ח רווח והפסד תוצאתי, מאזן חברה, דו"ח על תזרים המזומנים ודו"ח על השינויים בהון העצמי. בנוסף לאלו, חברה נדרשת להגיש דו"ח התאמה למס מכוח ס' 131 לפק' מס הכנסה. בסעיף זה נדון בהמשך.
דו"ח כספי תקופתי נותן דיווח על מצבה הפיננסי של החברה. הדו"ח מוצג לפי כללי חשבונאות מקובלים, אשר משתנים מחברה אחת לשנייה, וזאת בהתאם לאופייה המסחרי.
דו"ח כספי של חברה, חייב, לפי פק' החברות, להיות מבוקר ע"י רו"ח חיצוני. רואה החשבון ייתן חוו"ד מקצועית ובלתי תלויה על הדו"חות הכספיים של החברה המבוקרת. יש לציין כי דו"חות החברה הינם מצגי ההנהלה וככאלו הם נערכים ונחתמים ע"י הדירקטוריון או ההנהלה.
באפשרות רואה החשבון לחוות דעתו על דו"חותיה הכספיים של החברה בארבע דרכים וזאת לפי גל"ד ביקורת 72 הישראלי ולפי תקנות רואה חשבון (דרך פעולתו של רואה חשבון), תשל"ג-1973:
1.    חוו"ד חלקה – קביעה לפיה הדו"ח הכספי משקף באופן נאות, בהתאם לכללי חשבונאות מקובלים, את מצב העסק ליום המאזן ואת תוצאות פעולתו לתקופה שנסתיימה באותו יום.
2.    חוו"ד מסויגת – רואה חשבון בחולון רשאי במקרים מסוימים להביע את הסתייגותו לגבי סעיפים או פריטים ספציפיים בדו"חות הכספיים של המבוקר. סטיות אלו מהנוסח האחיד והתקני של חוות הדעת יחולו כאשר רואה החשבון אינו מסכים לאופן בו יושמו כללי חשבונאות ודיווח בדו"חות הכספיים או לחילופין כאשר אין יישום עקבי של עקרונות חשבונאיים אלו. בנוסף, הסתייגות תחול כאשר קיימת מגבלה על רואה החשבון המבקר מצד הלקוח. קיימת אי וודאות לגבי תוצאות אירוע שעשוי להשפיע על הדו"חות הכספיים, אולם אינה מהותית דיה בכדי לחוות דעה שלילית או להימנע מלחוות דעה.
3.    חוו"ד שלילית – כאשר רואה חשבון מבקר סבור כי הדו"חות הכספיים של חברה אינם מוצגים בצורה נאותה ואינם משקפים את מצבה הכספי ואת תוצאות פעולותיה, או לחילופין כאשר דו"חות אלו מטעים, חייב רואה החשבון המבקר לתת חוו"ד שלילית. יתרה מזאת, רואה החשבון המבקר אינו רשאי להסתייג מפריטים מסוימים בדו"ח אם אלו רבים או מהותיים עד לכדי הצגה של דו"ח כספי מטעה, אלא ייתן חוו"ד שלילית.
4.    הימנעות מחוו"ד – רואי החשבון המבקר יימנע ממתן חוות דעת כאשר הלקוח מגביל את עבודתו בהיקף הביקורת או לחילופין כאשר קיימת אי וודאות לגבי הערכת תוצאות של אירוע שהן מהותיות עד כדי כך שהמבקר אינו יכול לחוות דעה על הדו"חות הכספיים. רואה החשבון המבקר ינקוט בגישה זו כאשר הוא לא קיבל את כל הידיעות והביאורים שהיו דרושים לו לחוות דעתו או כאשר הלקוח הגביל בצורה מסוימת את היקף הביקורת או כאשר אין באפשרותו לקבוע לפי ספריו של המבוקר אם הדו"ח הכספי אכן משקף באופן נאות את מצב עסקיו של המבוקר.
דו"חות החברה נדרשים ע"י רשויות מסוימות כגון: בעלי עניין, בעלי המניות, בנקים ונותני אשראי, רשויות מדינה וכן מס הכנסה. לפיכך, מס הכנסה קבע דרישות ותקנות בנוגע לדו"חות חברה. בפק' מס הכנסה ישנה התייחסות רחבה לגבי דו"חות חברה ומועד הגשתם:
ס' 131(א') לפק' קובע רשימה של נישומים החייבים להגיש דו"ח שנתי. אחד הנישומים עפ"י סעיף 131(א')(5) הינו חבר בני אדם שהייתה לו הכנסה בשנת המס.
ס' 131(ב') לפק' קובע את תכולתו ומבנהו של הדו"ח השנתי שאותו דורש מס הכנסה. מס הכנסה, לפי סעיף זה, דורש דו"ח המפרט את ההכנסה שהייתה לנישום בשנת המס ובנוסף לו יצורפו מאזן וחשבון רווח והפסד, זאת כאשר הדו"ח מבוסס על מערכת חשבונות מלאה לפי שיטת החשבונאות הכפולה.
בנוסף לאלו, מס הכנסה דורש לפי ס' 25 בחוק התיאומים, הגשת דו"ח תיאום אינפלציוני.
ס' 131(ג') דורש כי דו"ח חבר בני אדם, שהייתה לו הכנסה בשנת המס, יהיה מאושר בידי רו"ח כמשמעותו בחוק רואה חשבון ומותאם בידיו לצורכי מס. דו"ח זה נקרא לפי מס הכנסה "דו"ח התאמה מאושר".
ס' 131(ו') קובע כי אדם שלא צירף את המסמכים הדרושים או שהגיש את הדו"ח לא מאושר ומתואם עפ"י ס' 131(ג') יראוהו כאילו לא הגיש דו"ח.
ס' 132 קובע את המועד להגשת הדו"ח השנתי. נקבע בסעיף כי אדם שמנהל מערכת חשבונות מלאה לפי שיטת החשבונאות הכפולה, יגיש את הדו"ח לא יאוחר מ-31/5 כל שנה. יש לציין כי פקיד השומה רשאי לדחות מועד זה אם הוגשה בפניו סיבה מספקת.
חולון

אין תגובות: